Zásady a podmínky archivace vína
K archivaci jsou vhodné především odrůdy vína s vyšším obsahem alkoholu, tříslovin a extraktu, kde vyšší obsah kyseliny zabraňuje rozvoji mikroflóry, vyšší obsah alkoholu ničí přítomnost bakterií. Pro nežádanou oxidaci je důležitým faktorem také vyvážené množství kyseliny siřičité. Pro archivaci vína je důležitá právě vyváženost kyselin a cukrů. Nezbytné jsou správné podmínky skladování, dobrá zátka a především výběr podle jakostního statutu, odrůdy a typu vína dle zpracování. Vlivem archivace vína dochází k zušlechtění chutě a aromatu. Nejvhodnějším místem pro archivaci vína je sklep. Bílá vína obecně zrají rychleji než vína červená. Většina nabízených vín je určena ke přímé spotřebě a nejsou vhodná k dlouhodobější archivaci. Tato vína mají velmi malý podíl tříslovin, nižší množství alkoholu, velmi vysoké nebo naopak nízké množství kyselin.
Krátkodobá archivace
Ke krátkodobé archivaci do 3 let jsou vhodná jakostní vína odrůdová, kabinetní.
Střednědobá archivace
Archivace pro vína v časovém horizontu 3 - 8 let. Jakostní vína s přívlastkem pozdního sběru a výběru z hroznů, slámových a ledových vín.
Dlouhodobá archivace
Pro vína s časem vyzrání až 20 let. Jedná se o nejkvalitnější výběry, vína portská či burgundská.
Vína, která jsou zcela nevhodná k archivaci - růžová a kořeněná vína, vína nižší kvatity a vína perlivá.
Nezbytné podmínky pro správnou archivaci
- ideální stálá teplota bez výkyvů
- vlhkost vzduchu
- přirozená ventilace vzduchu
- žádné jiné aromatické látky
- tma
- minimální otřesy a vibrace
- správná poloha láhve
- vhodná zátka
- jakostní statut vína, vhodná odrůda a způsob výroby
Více o skladování vína - www.evinice.cz/o-vine/skladovani-vina