Italská vína a vinařské oblasti Itálie
Itálie je jedním z největších producentů vína na světě. Itálie byla odedávna zemí oliv a vína. Ke kvalitě italského vína přispívá především tradice stará několik tisíc let, rozmanitost místních odrůd a pestrá škála italských vín. Nalezené důkazy o pěstování vína na ostrově Sicílie pocházejí již z roku 2000 před Kristem.
Italské odrůdy jsou velmi rozmanité, od lehkých stolních vín až po plná vína. Italská vína jsou rozdělena do dvou tříd: stolní vína (vini di tavola) a jakostní známková vína neboli vína DOC (Denominazione di origine controlatta). Označení Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) znamená, že víno bylo vyrobeno s využitím tradičních metod z tradičních odrůd. Označení Denominazione di Origine Controllata (DOC) znamená, že víno musí být vyrobeno obvyklým způsobem. Indicazione Geografica tipica (IGT) je označení pro jakostní víno, které není DOC nebo DOCG, obvykle z důvodu použití netradičních metod nebo odrůd. Vino da Tavola je nejnižší stupeň, jedná se o stolní víno. Vino Spumante (Aromatico) je označení pro šumivá vína, kde dochází k dokvašování v láhvi.
Historie vinařství v Itálii
Historie italského vinařství se datuje až do období 2000 let př. n. l. Kolem roku 1000 př. n. l. Etruskové zakládají první vinice na území dnešní Itálie, nejprve na Sicílii a v Kalábrii. Na severozápadě Itálie vyráběly víno ligurské kmeny, které obchodovaly s jihovýchodní Gálií. V této době kolonizují od jihu Apeninský poloostrov a ostrovy Středozemního moře Řekové, kteří tamní vinohradnictví silně ovlivnili. S příchodem Římanů nastala doba nebývalého rozkvětu pěstování révy a výroby vína. Cato Censorius popisuje ve svém spise „De Agri Cultura“ z roku 196 př. n. l. systém agrotechniky keřů a jejich výnosy. Plinius starší popsal své nejdůležitější poznatky ve svém díle „Historia Naturalis“, které sloužilo jako nezbytná učebnice pro zemědělce a vinohradníky po celá staletí. Columella pak v roce 65 po Kristu sepsal 12 knih o zemědělství v díle „De Re Rustica“, z nichž se kniha třetí a čtvrtá zabývá ovocnářstvím a vinohradnictvím. Úpadek italského vinohradnictví nastává po vpádu Hannibala. Již na přelomu našeho letopočtu produkovala Kampánie vína nejen pro Řím, ale pro polovinu celé říše. Již v této době existovala první klasifikace jakosti vín. Římané hodnotili vína podle kvality, geografického původu a ročníku. Vína se plnila do hliněných nádob zvaných amphorae, které byly uzavřeny korkovými zátkami a byly utěsněny pryskyřicí. Víno již v této době bylo předmětem lukrativního obchodu a tvořilo součást každodenního společenského života. Již ve třetím století bylo víno pěstováno po celé Itálii, od jihu až k Alpám. Po rozpadu římské říše dochází k bouřlivému období, kde se na území Itálie střídají kmeny ze severní Evropy. Časté války a nemoci měly za následek devastaci italského vinařství. Změna přichází až v období renesance, kdy byly založeny nové vinice. V šestnáctém století přichází nová krize v souvislosti s úpadkem rodiny Medici (Itálie je pod nadvládou španělské habsburské monarchie). Teprve v 18. století dochází vlivem politického sjednocení k rozvoji italských vinic a technologických postupů výroby vína. Po druhé světové válce Itálie získala pověst zdroje levných vín. V 60. letech minulého století zavedením systému DOC došlo ke zvýšení kvality italských vín, vysazovaly se nové mezinárodní odrůdy a zaváděly se nové výrobní technologie. V současné době Itálie je největším světovým výrobcem vína, s průměrnou roční produkcí 60 milionů hektolitrů.
Odrůdy vín pěstovaných v Itálii
K nejznámějším bílým italským vínům patří Nobile di Montepulciano, Barolo, Chianti bianco, Soave, Prosseco a z červených vín Barbaresco, Grinolino a jiné. Z vermutů pak Cinzano, Gancia a Martini. Itálie se může také pochlubit zcela originálními místními odrůdami jako Nebbiolo, Sangiovese, Aglianico, Barbera, Dolcetto, Malvasia, Montepulciano, Moscato, Tocai Friulano nebo Trebbiano.
Vinařské oblasti Itálie
Itálie je rozdělena na 20 vinařských oblastí, které zaujímají významnou část mezinárodního trhu s vínem. Vinice v Itálii nalezneme takřka na celém území, od Alp na severu až po jih Sicílie. Rozsáhlé hory a podhůří poskytují rozmanité klimatické a půdní podmínky pro pěstování révy. Na své si zde přijdou příznivci lehkých vín, ale i milovníci plných a komplexních vín. Mezi nejznámější italské vinařské oblasti patří Toscana, Piemonte, Veneto, Abruzzo, Sicilia nebo Trentino-Alto Adige. Tři vinařské oblasti Itálie mají dominantní postavení přo výrobu nejlepších vín z Itálie.
Vinařská oblast Toskánsko (Toscana) v okolí města Florencie je známá pro velmi kvalitní červená vína. Nejslavnější víno z Toskánska je Chianti, dále Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano a Carmignano. Region Piemont v severní Itálii vyrábí největší množství jemného čeveného vína Barolo, Barbaresco a šumivého vína Asti. Vinařská oblast v okolí Benátek je známá jako region pro výrobu bílých vín Soave a Pinot Grigio.
Severní vinařské oblasti Itálie
Na severozápadu Itálie, mezi městy Turín, Milán a Janov se nacházejí vinařské oblasti Valle d'Aosta, Piemont, Ligurie a Lombardie.
Vinařská oblast Valle d'Aosta
Vinařská oblast se nachází v údolí řeky Aosta a je nejmenší vinařskou oblastí Itálie. Vinařské podoblasti jsou Morgex et La Salle, Enfer dArvier, Torrette, Nus, Chambave, Arnad-Montjovet a Donnaz. V oblasti jsou pěstovány bílé odrůdy jako Chardonnay, Blanc de Morgex, Pinot Grigio a odrůdy červené jako Merlot, Petit Rouge, Gamay, Nebbiolo, Fumin, Neyret, Vien de Nus, Premetta.
Vinařská oblast Piemont
Oblast podhůří Alp, pohoří Langhe, Monferrato a četných údolí přítoků Pádu. Spolu s Toskánskem je to nejvýznamnější region Itálie pro vína špičkové kvality. Vinařské podoblasti jsou Barbera d'Alba, Nebbiolo d'Alba, Roero, Dolcetto d'Alba, Barbaresco, Barolo, Dolcetto di Diano d'Alba, Asti, Dolcetto di Dolgliano, Dolcetto delle Langhe Monregalesi. V oblasti jsou pěstovány bílé odrůdy Chardonnay, Sauvignon blanc, Arneis, Cortese, Favorita, Erbaluce a červené odrůdy Barbera, Nebbiolo, Dolcetto, Grignolino, Freisa, Brachetto, Bonarda, Ruché, Pelaverga, Timorasso.
Vinařská oblast Ligurie
Ligurie je po Valle d'Aosta druhým nejmenším vinařským regionem Itálie. Tvoří ji úzké přímořské pásmo, které se táhne od města Ventimiglia poblíž francouzských hranic až po přístav La Spezia. Vinařské podoblasti jsou Rossese di Dolceacqua, Riviera Ligure di Ponente, Cinqueterre, Cinqueterre Sciacchetra, Colli di Luni. V oblasti jsou pěstovány bílé odrůdy Pigato, Vermentino, Albarola a červené odrůdy Ormeasco, Rossese.
Vinařská oblast Lombardie
Nejvýznamnější vinařská oblast celé Lombardie je bezesporu Valtellina, která se nachází v podhůří Rétských Alp v údolí řeky Addy poblíž švýcarských hranic. Zde se pěstuje vzácná odrůda Nebbiolo. Vinařská oblast Lombardie zahrnuje Valtellina, Valcalepio, Franciacorta (DOCG), Terre di Franciacorta, Cellatica, Capriano del Colle, Botticino, Riviera del Garda Bresciano, Lugana, Colli Morenici Mantovani del Garda, Lambrusco Mantovano, Oltrepo Pavese. Pěstované bílé odrůdy jsou Riesling Italico, Pinot bianco, Pinot grigio, Trebbiano di Lugana, Chardonnay a červené odrůdy Barbera, Croatina, Pinot nero, Cabernet Sauvignon, Merlot, Uva, Rara, Nebbiolo.
Severovýchodní vinařské oblasti Itálie
Vinařské oblasti severovýchodu Itálie zahrnují vinařské oblasti Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuli-Venezia Giulia a Emilia-Romagna.
Vinařská oblast Trentino-Alto Adige
Nejsevernější region Itálie, obklopený Dolomity z jedné strany a Rétskými Alpami ze strany druhé. Jižního Tyrolsko má jako vinařská oblast nejvyšší zastoupení vín nesoucích označení DOC v celé Itálii a vína jsou exportována i do sousedního Rakouska. Vinařské podoblasti jsou Meranese di Collina, Valle Isarco, Colli di Bolzano, Santa Maddalena, Terlanom, Lago di Caldero, Val d'Adige, Casteller, Teroldego Rotaliano, Lago di Caldaro, Trentino, Trento Spumante. Pěstované bílé odrůdy jsou Chardonnay, Pinot grigio, Riesling, Silvaner, Muller Thurgau, Pinot bianco a červené odrůdy Teroldego, Cabernet Sauvignon, Merlot, Marzemino, Lagrein, Pinot nero.
Vinařská oblast Benátsko
Z Benátska pochází čtvrtina všech italských vín a se svými 300 miliony litrů ročně je to největší vinařský region Itálie. Vína Soave, vyrobená z delikátních hroznů odrůdy Garganega a Trebbiano di Soave, jsou velmi populární na zahraničních trzích. Nejlepší vína pocházejí z oblastí označených jako Classico, legendární vína pocházejí z vinařství Pieropan a Anselmi. Vinařské podoblasti jsou Bardolino, Bianco di Custoza, Valpolicella, Soave, Gambella, Colli Berici, Colli Euganei, Breganze, Montello e Colli Asolani, Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene, Piave, Lison-Pramaggiore. Pěstované bílé odrůdy jsou Garganega, Trebbiano, Lugana, Bianco di Custoza, Tocai Friuliano, Pinot Bianco, Sauvignon blanc, Chardonnay, Verduzzo a červené odrůdy Bardolino, Corvino, Corvinone, Molinaro, Rondinella, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot.
Vinařská oblast Friuli-Venezia Giulia
Nejvýchodnější vinařská oblast Itálie sousedí s Rakouskem a Slovinskem. Vinařská oblast a klimatické podmínky jsou zde ovlivněny jak Alpami, tak Jaderským mořem. V oblasti se produkují převážně bílá vína, která se těší dobré reputaci, zejména z oblastí Collio a Colli Orientali del Friuli. Vyhlášenou specialitou jsou i červená vína jako Refosco, Terrano a místní kuriozity Schioppettino, Pignolo a Tazzelenghe. Vinařské oblasti zahrnují Grave del Friuli, Fruili Latiana, Friuli Annia, Friuli Aquileia, Colli Orientali del Friuli, Collio Goriziano, Isonzo, Carso. Pěstované bílé odrůdy jsou Pinot grigio, Chardonnay, Sauvignon blanc, Ribolla gialla, Tocai Friuliano, Picolit, z červených odrůd zejména Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Schioppettino, Refosco, Pignolo.
Vinařská oblast Emilia-Romagna
Emilia-Romagna je tradičním gastronomickým rájem Itálie, kde s poměrně tučnou kuchyní jsou oblíbená suchá, jemně perlivá vína Lambrusco s příjemnou kyselinkou. Nejznámější víno regionu je Lambrusco, vyrobené ze stejnojmenné odrůdy. Vinařské oblasti zahrnují Colli Piancentini, Colli di Parma, Bianco di Scandiano, Lambrusco Reggiano, Lambrusco Salamino di Santa Croce, Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa, Montuni del Reno, Colli Bolognesi, Bosco Eliceo, Pagadebit di Romagna, Albana di Romagna, Cagnina di Romana, Bosco Eliceo, Trebbiano di Romagna, Sangiovese di Romagna, Sangiovese di Romagna Superiore. Pěstované bílé odrůdy jsou Albana, Chardonnay, Pinot Bianco, Sauvignon Blanc, červené pak Sangiovese, Barbera, Trebbiano, Lambrusco, Pinot Nero, Croatina, Ancellotta, Cabernet Sauvignon, Montuni.
Střední vinařské oblasti Itálie
Středem vinařských oblastí Itálie jsou oblasti Marche, Toscana (Toskánsko), Umbria a Latium (Lazio), Abruzzy (Abruzzo) a Molise. Tradičně se zde vyráběla plná selská vína. V popředí vinařské oblasti je bezpochyby Toskánsko s největším počtem produkovaných vín nesoucí označení DOCG, v jehož čele stojí Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Chianti.
Vinařská oblast Marche
Tato vinařská oblast se rozkládá podél Jaderského pobřeží v délce asi 150 km. Do podvědomí se oblast zapsala známým vínem Verdicchio. Známá je i odrůda Rosso Conero, která je vyrobena z místní odrůdy Montepulciano d'Abruzzo. Region Marche je také znám pro šumivé červené víno Vernaccia di Serrapetrona, suché i sladké Lacrima di Morro d'Alba. Vinařské oblasti zahrnují Colli Pesaresi, Bianchello del Metauro, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, Lacrima di Morro d'Alba, Rosso Piceno, Rosso Piceno Superiore, Rosso Conero, Colli Maceratesi, Verdicchio di Matelica, Vernaccia di Matelica, Vernaccia di Serrapetrona, Falerio dei Colli Ascolani. Pěstované bílé odrůdy v oblasti jsou Verdicchio, Trebbiano, Pinot Bianco, Malvasio, Bianchello, Maceratino a červené odrůdy jako Sangiovese, Montepulciano, Ciliegiolo, Pinot Nero, Lacrima di Morro, Vernaccia Ner.
Vinařská oblast Toscana (Toscánsko)
Vinařská oblast Itálie Toskánsko je srdcem italského vinohradnictví. Toskánsko má celkem šest zón pro výrobu vína s označením DOCG. Vinařské oblasti zahrnují Chianti (Chianti Classico, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Rufina, Chianti Montalbano, Chianti Colline Pisane, Chianti Colli Senesi, Chianti Colli Aretini), Colli di Luni, Candia dei Colli Apuani, Colline Lucchesi, Montecarlo, Bianco Valdinievole, Bianco Pisano di San Torpe, Montescudaio, Bolgheri, Val di Cornia, Elba, Bianco dellEmpolese, Carmignano, Pomino, Vernaccia di San Gimignano, Val dArbia, Bianco Vergine della Val di Chiana, Morellino di Scansano, Bianco di Pitigliana, Parrina, Brunello di Montalcino, Moscadello di Montalcino, Rosso di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Rosso di Montepulciano, Monteregio di Massa Marittima. Pěstované bílé odrůdy jsou Trebbiano, Vernaccia di San Gimignano, Chardonnay, Canaiolo Bianco, Malvasia, Vermentino, Pinot Bianco a červené odrůdy Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Franc.
Vinařská oblast Umbria
Malý vinařský region Umbrie ve střední Itálii má svoji osobitou atmosféru. Nejvýznamějším vinařským centrem je malebné Torgiano, přezdívané Citta del Vino. Vinařské oblasti zahrnují Colli Altotiberini, Colli del Trasimeno, Colli Perugini, Colli Amerini, Colli Martani, Torgiano, Torgiano Rosso Riserva, Montefalco, Montefalco Sagrantino, Orvieto. Pěstované bílé odrůdy v regionu jsou Trebbiano, Chardonnay, Grechetto, Garganega, Malvasia a z červených odrůd především Sagniovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Barbera, Ciliegiolo a Sagrantino.
Vinařská oblast Lazio
V této oblasti dominují bílá vína. Vína Frascati a Castelli Romani kdysi zásobovala hlavní město Řím. Z modrých odrůd se nejvíce pěstuje Sangiovese, Montepulciano, Cesanese a Merlot, Aprilia, Cerveteri, Cori, Colli Lanuvini a Velletri. Také Cabernet Sauvignon si v tomto regionu našel své místo. Vinařské oblasti: Orvieto, Aleatico di Gradoli, Est! Est!! Est!!! di Montefiascone, Colli Etruschi Viterbesi, Cerveteri, Frascati, Marino, Colli Albani, Velletri, Colli Lanuvini, Castelli Romani, Aprilia, Cori, Genezzano, Cesanese di Affile, Cesanese di Olevano Romano, Cesanese del Piglio, Vignanello, Bianco Capena, Zagarolo, Montecampatri-Colonna. Odrůdy bílé: Trebbiano, Malvasia di Candia, Chardonnay, Sauvignon Blanc. Odrůdy červené: Sagniovese, Montepulciano, Ciliegiolo, Canaiolo, Cesanese, Merlot, Aglianico, Piedirosso, Cabernet Sauvignon, Syrah, Cecubo, Negroamaro.
Vinařská oblast Abruzzo
Tato vinařská oblast je jedním z nejkrásnějších regionů Itálie. Vinařské oblasti zahrnují Montepulciano d'Abruzzo, Trebbiano d'Abruzzo, Controguerra, Abruzzo. Odrůdy bílé: Trebbiano, Moscato Amabile, Passerina, Malvasio, Chardonnay, Cococciola, Riesling, Verdicchio. Odrůdy červené: Montepulciano, Cabernet Sauvignon, Merlot, Ciliegiolo, Pinot Nero, Pecorino.
Vinařská oblast Moliso
Molise je druhým nejmenším regionem Itálie, ale vína z Molise byla známá již za dob Římanů. Předním vinařstvím v oblasti je Majo Norante, s víny Biferno vyráběné z odrůdy Montepulciano d'Abruzzo. Vinařské oblasti: Biferno, Pentro di Isernia. Odrůdy bílé: Trebbiano, Chardonnay, Bombino Bianco, Falanghina, Malvasia. Odrůdy červené: Montepulciano, Sagniovese, Aglianico, Cabernet Sauvignon.
Jižní vinařské oblasti Itálie
Jih Itálie se svými ostrovy tvoří regiony Apulie neboli Puglia, Kampánie (Campania), Basilicata, Kalábrie (Calabria) a ostrovy Sardinie a Sicílie. Oblasti Apulie a Sicílie byly tradičně největšími vinařskými regiony Itálie.
Vinařská oblast Puglia
Oblast bývala tradičně zdrojem velkého množství vína již v dobách antických. Z oblasti Salento pochází první italské růžové víno, které se proslavilo na zahraničním, zejména americkém trhu - Five Roses Rosé. Vinařské oblasti: Aleatico di Puglia, San Severo, Cacce Mmitte di Lucera, Orte Nova, Rosso Cerignola, Rosso di Barletta, Moscato di Trani, Rosso Canosa, Castel del Monte, Gravina, Gioia del Colle, Martina Franca, Locorotondo, Ostuni, Brindisi, Lizzano, Primitivo di Manduria, Squinzano, Salice Salentino, Leverano, Copertino, Nardo, Alezio, Martino. Odrůdy bílé: Chardonnay, Pinot Bianco, Sauvignon, Bombino Bianco, Malvasia, Verdeca, Bianco d'Alessano. Odrůdy červené: Aglianico, Pinot Nero, Uva di Troia, Negroamaro, Primitivo, Sangiovese, Montepulciano.
Vinařská oblast Campania
Již staří Římané obdivovali region Campania jako ideální region pro pěstování révy vinné. Za nejlepší byly považovány vinice na sever od Neapole. Region Kampánie zahrnuje také ostrovy Capri a Ischia. Vinařské oblasti: Falerno del Massico, Aversa, SantAgata deGoti, Solopaca, Guardia Sanframondi o Guardiolo, Aglianico del Taburno e Taburno, Taurasi, Greco di Tufo, Fiano di Avellino, Ischia, Campi Flegrei, Vesuvio, Penisola Sorrentina, Capri, Castel San Lorenzo, Cilento. Odrůdy bílé: Greco Bianco, Falanghina, Biancolella, Forastera, Asprinio, Coda di Volpe, Trebbiano. Odrůdy červené: Aglianico, Olivella, Piedirosso, Sangiovese, Barbera.
Vinařská oblast Basilicata
Region Basilicata (Lucania) bývá často opomíjen. Basilicata je těžko dostupný, chudý a hornatý kraj, kde bývají kruté zimy. Vinice Basilicata jsou dva malé úseky podél pobřeží, a to podél Tyrrhenského a Jónského moře. Dominantní je pěstování domorodé odrůdu Aglianico pocházející z okolí Monte Vulture. Vinařské oblasti: Aglianico del Vulture. Odrůdy bílé: Moscato. Odrůdy červené: Aglianico, Primitivo, Sangiovese, Montepulciano, Bombino Nero.
Vinařská oblast Calabria
Vinařská oblast Kalábrie je známa nejstaršími evropskými víny, jako je Krimisa. Pomalý ústup vinic v této oblasti dává vznik vínům lepší kvality, zejména v oblasti Cirò. Vinařské oblasti: Pollino, San Vito di Luzzi, Donnici, Savuto, Scavigna, Lamezia, Ciro, Melissa, SantAnna di Isola Capo Rizzuto, Greco di Bianco. Odrůdy bílé: Greco Bianco, Greco Nero, Malvasia Bianca, Ansonica, Chardonnay, Trebbiano. Odrůdy červené: Gaglioppo, Sangiovese, Nerello.
Vinařská oblast Sardinie
Sardinie má předpoklady pro výrobu nejlepších italských vín.
Přední výrobci vín z oblasti Sardinie jsou: Antonio Argiolas (Angialis), Sella & Mosca (Anghelu Ruju) a Atillo Contini (Vernaccia di Oristano Superiore). Vinařské oblasti: Moscato di Sardegna, Cannonau di Sardegna, Monica di Sardegna, Vermentino di Sardegna, Monica di Cagliari, Nasco di Cagliari, Moscato di Cagliari, Malvasia di Cagliari, Giro di Cagliari, Nuragus di Cagliari, Vermentino di Gallura, Moscato di Sorso-Sennori, Malvasia di Bosa, Vernaccia di Oristano, Mandrolisai, Arborea, Alghero, Campidano di Terralba, Carignano del Sulcis. Odrůdy bílé: Vermentino, Nuragus, Nasco, Zibibbo, Torbato, Vernaccia. Odrůdy červené: Monica, Bovale, Sangiovese, Cannonnau, Carignano, Giro, Montepulciano, Cabernet Sauvignon, Nieddera.
Vinařská oblast Sicilia
Oblast největšího ostrova Středomoří je jednou z nejproduktivnějších italských vinařských oblastí. Z hlediska roční produkce vína ji teprve nedávno předstihl region Benátsko. Vinařské oblasti: Marsala, Alcamo o Bianco dAlcamo, Contessa Entellina, Malvasia delle Lipari, Faro, Etna, Moscato di Siracusa, Moscato di Noto, Eloro, Cerasuolo di Vittoria, Moscato di Pantelleria, Moscatto Passito di Pantelleria, Menfi. Odrůdy bílé: Catarratto, Inzolia, Grillo, Chardonnay, Catanese Bianco, Catarratto, Moscato Giallo, Zibibbo, Nocera Bianca, Carricante, Damaschino, Grecanico Dorato, Trebbiano. Odrůdy červené: Nero dAvola, Nerello Mascalese, Cabernet Sauvignon, Nerello Cappuccio, Frappato.