Jihoafrická vína a vinařské oblasti Jihoafrické republiky
Vinařské oblasti Jihoafrické republiky se nachází mezi 31. až 34. stupněm jižní zeměpisné šířky. Jihoafrická republika je devátým největším světovým producentem vína, s roční produkcí šesti set milionů litrů vína a celkovým podílem 3,1 % světové produkce. Jihoafrická republika je módní a krásnou vinařskou zemí s velmi kvalitními místními víny. Vinohradnictví v Jihoafrické republice je stále na vzestupu. Na vinicích Jihoafrické republiky nalezneme stejný poměr bílých a modrých odrůd vinné révy.
Jihoafrická republika má vlastní místní vyhlášenou červenou odrůdu Pinotage. Hlavní vinařské oblasti Jihoafrické republiky jsou Stellenbosch, Paarl, Constantia, Robertson, Swartland, Worcester, Durbanville a Tulbagh. Většina vinic je vysázena v okolí Kapského Města a dále v pásu východo-západním směrem. Většina místních vinic je ovlivněna Atlantským a Indickým oceánem, proto jsou převážně umístěny v údolích mezi horami. Klima v Jihoafrické republice je středomořské, s teplými a suchými léty a dešťovými srážkami během mírné zimy. Toto příznivé klima a rozmanité půdy dávají místním vínům osobitý charakter.
K hlavním pěstovaným odrůdám v Jihoafrické republice patří Chenin Black, Souvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Pinot Noir a Pinotage.
Historie vinařství v Jihoafrické republice
Počátky pěstování vína sahají do poloviny 17. století, kdy v oblasti začali vysazovat vinice holandští osadníci. První sklizeň vína v Jihoafrické republice se datuje již do února roku 1659, kdy Jan Van Riebeeck pojmenoval první místní víno názvem Jižní Afrika. Holandské vinohradnictví však nezaznamenalo zvláštní úspěchy ani rozvoj. O výrazný pokrok rozvoje vinic a vinohradnictví se zasloužili až v roce1688 Francouzi, a to především díky náboženské perzekuci protestantských hugenotů, která Francouze donutila k emigraci. Do své nové vlasti si přivezli odborné znalosti v oblasti vinařství. Zásluhu na exportu jihoafrických vín do Evropy měli Britové, kteří si zdejší území podmanili během 19. století. První exportovaná vína byla vyráběna z přezrálých hroznů a dolihována ve stylu sherry a těžkých desertních vín. V roce 1859 bylo do Británie exportováno 4,5 milionu litrů jihoafrických vín. Katastrofou pro vinice Jihoafrické republiky byl rok 1886, kdy vinnou révu napadl zavlečený révokaz, který zdevastoval velkou část vinohradů. Od této doby došlo k novému rozšíření vinic. Dalším mezníkem byl rok 1918, kdy vzniká organizace KWV, která kontroluje vlastní trh a vnáší do výroby místních vín nové metody výroby. V šedesátých letech 19. století Britové ruší veškerá cla na francouzská vína. Jihoafrická vína se v této době stávají nekonkurenčními. Teprve v devadesátých letech 20. století se Jihoafrická republika vrátila se svými víny zpět na mezinárodní trh.
Vinařské oblasti Jihoafrické republiky
Vinařská oblast Stellenbosch je největší vinařskou oblastí Jižní Afriky a synonymem pro červená vína z Jižní Afriky. Vinařská oblast Stellenbosch se nachází na východ od Kapského Města, vinice jsou lemované horami a podílí se 18 % na produkci jihoafrických vín. Oblast se skládá z několika podoblastí s různým geologických složením půdy. Na vinicích s těžšími půdami na východě se pěstují především modré odrůdy pro výrobu jemných červených vín, na pískovcových půdách na západě pak převážně odrůdy bílé. Tato vinařská oblast má přímořské podnebí s horkými léty. Průměrné teploty v létě jsou vyšší než ve francouzském Bordeaux. Z modrých odrůd je nejpopulárnější místní odrůda Pinotage, z mezinárodních odrůd pak především Cabernet Sauvignon a Merlot. Z bílých odrůd jsou nejpopulárnější odrůdy Chenin Blanc, Sauvignon Blanc a Viognier.
Jižní vinařská oblast Paarl se nachází na jižním pobřeží Jižní Afriky, severně od oblasti Stellenbosch a severo-západně od Kapského Města. Paarl je druhou největší a nejstarší vinařskou oblastí Jihoafrické republiky. Oblast se vyznačuje středomořským subtropickým klimatem se suchými a horkými léty a deštivými zimami. V oblasti se v minulosti pěstovaly převážně bílé odrůdy, v současné době je výroba vlivem středomořského klimatu zaměřena i na výrobu červených vín. Odrůdy v této oblasti: Chenin blanc, Colombard a Palomino, Sauvignon blanc, Chardonnay a Viognier. V oblasti nalezneme několik předních světových výrobců vín jako Veenwouden, Nederburg, Fairview, Glen Carlou a Plaisir de Merle.
Historická vinařská oblast Constantia se nachází v jižních předměstích Kapského Města. Vinice v oblasti jsou umístěny na svazích hory Constantia, kde jsou ochlazovány mořským větrem. Významní producenti v této oblasti jsou Klein Constantia, Groot Constantia, Buitervenwachting, Constantia Uitsig a Steenberg.
Poměrně nová vinařská oblast Elgin se rozprostírá na východ od Stellenbosch a vzhledem k vyšší nadmořské výšce má studenější klima. Předním výrobcem v oblasti je Paul Cluver.
Franschoek je malá, ale významná oblast ve vnitrozemí, která leží na západ od Stellenbosch. Vinice se nacházejí především v údolí hory Drakenstein. Oblast nabízí širokou škálu půd a relativně vysoké srážky, což dává možnosti pro výrobu široké škály vín různých stylů.
Vinařská oblast Robertson leží 120 km východně od Kapského Města, hned vedle Worcesteru. Oblast je známá především svými bílými víny. Přední vinaři v oblasti jsou De Wetshof, Springfield a Graham Beck.
Velký region Swartland leží na severu Kapského Města, kde převažuje pěstování pšenice. Jedná se o poměrně suchý kraj. Vinice zde zakládají převážně družstva.
Poměrně studená vinařská oblast Walker Bay se nachází na pobřeží jižně od Kapského Města. Vinice jsou v této oblasti na vzestupu, dominují zde bílé odrůdy jako Chardonnay a Sauvignon Blanc. Hlavními výrobci jsou Hamilton Russell a Bouchard Finlayson.
Velmi teplá vinařská oblast Worcester se nachází ve vnitrozemí. Výroba je ovládána několika velkými družstvy.