Aurelius
Zkratka odrůdy - Au. Aurelius je mladá odrůda vína z jižní Moravy zapsaná do odrůdové knihy v roce 1983. Odrůda Aurelius vznikla křížením odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský ve Šlechtitelské stanici vinařské v Perné (Ing. J. Veverky a Ing. F. Zatloukal). Pěstování odrůdy Aurelius má v současné době celkem malý podíl - 0,35 % na veškeré ploše vinic ČR. Vyznačuje se dobrými výnosy a přírodním zbytkovým cukrem. Víno má ovocné tóny jablka, citrónové kůry, koření a vůni až lipovou. Chuť je plná, harmonická, jemně kořenitá s výraznějšími kyselinkami (cca 10 g/l). Barva vína zelenožlutá. Vína odrůdy Aurelius jsou v gastronomii využívána podobně jako vína Ryzlinku rýnského. Vína jsou vhodná k lehčím úpravám drůbeže, kabinetní vína ke studeným předkrmům a lehkým jídlům z drůbeže. Pozdní sběry se hodí k pstruhům a různým úpravám jiných ryb. Sladké výběry dobře ladí s dezerty.