Auxerrois
Zkratka odrůdy - Ax. Auxerrois, často nazývané Pinot Auxerrois nebo Auxerrois Blanc, je bílá odrůda nejasného původu, která pravděpodobně vznikla křížením odrůd Gouais Blanc a Pinot (Rulandské modré a Heunisch) v oblasti Lotrinska na východě Francie. Její jméno je však odvozeno z názvu hrabství Auxerre v Burgunsku. Mimo Francii je převážně pěstována v Německu, Rakousku, Itálii, Anglii a Lucembursku. V České republice není odrůda Auxerrois příliš rozšířena. Odrůda Auxerrois byla zapsána roku 2004. Mezi související odrůdy patří: Chardonnay, Pinot Noir, Gouais Blanc. Vína odrůdy Auxerrois jsou plná, s decentní vůní lískových ořechů a chutí neutrální, plnou, s vyšším obsahem tříslovin. Svým charakterem připomíná odrůda Auxerrois víno Rulandské bílé, vína jsou však plnější, mají nižší kyselost a hodí se proto do chladnějších podmínek. Její pižmová bohatost má bezprostřední půvab, má však sklon k nižší kyselosti. Odrůdy Auxerrois se používá v šumivých vínech Crémant d'Alsace, kde je obvykle s příměsí Pinot Blanc. Mladá vína Auxerrois se podávají k předkrmům, k uzeným rybám nebo k plodům moře. Vyzrálá se pak hodí ke světlým masům a výběry k plísňovým sýrům.