Albarossa
Albarossa je odrůda červeného vína, která vznikla křížením odrůd Nebbiolo a Barbera v roce 1938 italským profesorem Giovannim Dalmassem. Zpočátku byla nedoceňována, rozmachu se dočkala až na začátku 60. let. V roce 2001 byla Albarossa uznána jako kvalitní odrůda. Jako odrůdové víno má Albarossa mnoho vůní. Z hlediska chuti má znaky ovoce a kořeněných bylin. Odrůdě Albarossa se daří na svažitých vinicích s dostatkem slunečního svitu. Odrůdu je nutné chránit proti hnilobě a plísním. Hrozny mají malé modročerné bobule, které dozrávají až koncem sezóny. Šťáva je rubínově červená s fialovými odlesky. V dobrých podmínkách je víno jemně strukturované s vyváženou kyselinkou a vysokým obsahem alkoholu. Albarossa dobře reaguje na dobu zrání a je z ní možné produkovat vysoce kvalitní, středně plné víno. Související odrůdy: Barbera, Nebbiolo.