Baga
Baga je tmavá odrůda, která se používá k výrobě červených vín na centrálním pobřeží Portugalska, převážně v regionu Bregionu, kde pěstování odrůdy Baga výrazně převažuje nad jinými odrůdami červeného vína. V sousedních oblastech Dao a Ribatejo se odrůda Baga tradičně používá do směsí, ale i k výrobě odrůdových vín. Baga je pozoruhodná pro tloušťku slupky hroznu v poměru k velikosti poměrně malých bobulí. Jeho jméno znamená v překladu "bobule". Suchá a teplá vegetačního období dávají odrůdě Baga pozdní zrání, čímž jsou bobule plné zralosti. Odrůda Baga má také přirozeně vysokou úroveň kyselosti. Baga je vhodná pro výrobu vysoce kvalitních odrůdových vín. Je také vysoce odolná proti plísním a hnilobám. Synonyma zahrnují: Tinta Bairrada, Tinta Fina, Tinta Poeirinha.