Barbera
Barbera je tmavá odrůda červeného vína, kerá se pěstuje v několika italských vinařských oblastech, včetně jeho rodné oblasti Piemont, Emilia-Romagna, Puglia, Kampánia a dokonce na ostrovech Sicílie a Sardinie. Na přelomu 21. století byla odrůda Barbera v Itálii třetí nejčastěji pěstovanou odrůdou červeného vína, hned po odrůdách Sangiovese a Montepulciano. Hrozny odrůdy Barbera jsou používány jak ve směsích, tak stále častěji jako odrůdové víno. Barbera má velmi prastarý původ, první písemné zmínky pocházejí ze 17. století, jsou v dokumentu z roku 1798 hraběte Giuseppe Nuvolone-pergamo ze Scandaluzzo. Víno Barbera bylo velmi populární mezi důstojníky savojské armády. Odrůda Barbera se v posledních dvou stoletích rozšířila do Austrálie, Argentiny a Kalifornie. Pro vysoký obsah kyselin je odrůda Barbera pěstována především v teplejších klimatech. Tato kyselost doplňuje víno o třešňovou chuť, jako typické italské červené víno je zralé, pikantní, smyslné a zemité, plné měkkých tříslovin. V gastronomii je k vínu podávána zelenina, játra, grilovaná masa. K vinným směsem patří: Barbera - Sangiovese, Barbera - Nebbiolo. Synonyma zahrnují: Barbera d'Asti, Barbera Dolce, Barbera Forte, Barbera Grossa, Barbera Riccia, Barbera Vera.