Boğazkere
Boğazkere je pozdní, tmavá odrůda tureckého původu, pěstovaná převážně v oblasti Anatolie, a často bývá přirovnávána k odrůdě Tannat. Vína mají velmi vysoký podíl tříslovin, které dávají vínu časem zrání zajímavou chuť. Réva odrůdy Boğazkere se pěstuje na vinicích ve vyšších nadmořských oblastech ve vnitrozemí Turecka. Boğazkere má velmi dobrou odolnost vůči suchu. Přestože má víno silnou slupku, plnou barvu i tělo, má pouze mírnou kyselost. Boğazkere vykazuje harmonický aromatický profil s tóny lesních plodů, pepře, hřebíčku a tabáku. Odrůda Boğazkere bývá míchána s měkčími odrůdami jako Gamay a Cinsaut. Specialitou k podávání vína je pečené jehněčí a špízy. Synonyma zahrnují: Serabi. Související směsi: Boğazkere-Öküzgözü.