Bonarda
Bonarda je obecný název používaný pro čtyři zcela odlišné odrůdy červených vín, tři ze severní Itálie a jednu z Argentiny. Nejstarší odrůdou je Bonarda Piedmontese. Jedná se o aromatickou odrůdu, která je nyní na pokraji vyhynutí, ale kdysi soupeřila na vinicích v západní oblasti Piemont s odrůdami Barbera a Nebbiolo. Odrůda Bonarda Piedmontese produkuje velmi kvalitní vína, nicméně po epidemii phyllorexa z roku 1880 byly vinice touto odrůdou znovu osázeny jen řídce. Důvodem byl velmi nízký výnos. Další dvě odrůdy Bonarda se pěstují na vinicích severní Itálie, především v údolí Pádu. Zde jsou vína známá jako Croatina - název odkazuje na chorvatský původ. S názvem "Bonarda" se setkáváme i v jižní Lombardii, v Oltrepò Pavese DOC. Zde nalezneme vína Oltrepò Pavese Bonarda, včetně šumivého Frizzante, vyrobeného z Croatina. Croatina je také v menší míře pěstována v Colli Piacentini - na kopcích v oblasti západní Emilia-Romagna. Uva Rara je třetí italská odrůda "Bonarda", známá také jako Bonarda Novarese. Stejně jako Croatina je i Uva Rara pěsována v Oltrepò - Pavese. Jak napovídá název, byla Uva Rara jednou ze vzácných odrůd vinné révy v této oblasti, dnes je však jednou z nejrozšířenějších červených odrůd v okolí Pavie. Největší podíl na vinicích má odrůda Bonarda v Argentině. Zde jsou hrozny používány jak ve směsích (často s argentinským víny Malbec ), tak i k výrobě odrůdových vín. Argentinská verze Bonarda je také známá jako Charbono. Populární směsi: Bonarda - Malbec.