Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon je pravděpodobně nejslavnější odrůda červeného vína na Zemi. Od svých počátků v okolí oblasti Medoc se réva úspěšně rozšířila do téměř každé vinařské země na světě, od Francie a Itálii, až do Austrálie, Chile, Jižní Afriky a Nového Zélandu. Odrůda Cabernet Sauvignon vznikla pravděpodobně náhodným opylením odrůdy Cabernet Franc (kříženec s révou lesní) a velmi staré odrůdy Sauvignon. V polovině 16. století se o jeho rozšíření v Bordeaux zasloužil kardinál Richelieu. Dnes se odrůda stává nejmódnější modrou odrůdou a je na sedmém místě mezi nejrozšířenějšími světovými odrůdami. Cabernet Sauvignon je velmi adaptabilní pro různé půdní typy i podnebí a má vysoké výnosy ve všech pěstovaných oblastech, čímž se stává stále více populárním. Bobule odrůdy Cabernet Sauvignon obsahují velké množství červeného barviva a má výraznou odrůdovou chuť. Zraje pomalu a stárnutím nabývá na kvalitě. Pro své pozdní zrání není v České republice příliš rozšířen a to z ekonomických důvodů. Ve světě se používá k výrobě jak odrůdových vín, tak směsí s odrůdami Merlot a Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot a Carmenere, Syrah / Shiraz a Tempranillo. Aroma vína Cabernet Sauvignon je směsí červeného rybízu, třešní, ostružin, oliv, až po čokoládu, cedrové dřevo a vůni doutníkového tabáku. Chuť je mohutná, kořenitá. U mladých vín jsou silně cítit třísloviny, zralá vína jsou sametová. Cabernet Sauvignon je vhodný pro školení vína v dubových sudech, které předávají vínům osobitou vůni i chuť. Cabernet Sauvignon dobře doprovázejí masitá jídla, zejména jehněčí pečeni, bifteky, krůtí maso nebo špízy s kořenitými omáčkami. Populární směsi jsou: Bordeaux směs , Meritage , Cabernet Sauvignon-Merlot , Cabernets frank a Sauvignon , Cabernet-Merlot-Sangiovese , Cabernet Sauvignon-Shiraz , Cabernet-Tempranillo. Synonyma zahrnují: Bouche, Bouchet, Sauvignon Rouge, Vidure. Související odrůdy: Cabernet Franc, Sauvignon Blanc.