Cabernet - Montepulciano
Cabernet - Montepulciano jsou odrůdy pro směsi bohatých červených vín, které se vyrábějí v Itálii, v Marche a Puglia. Odrůda Montepulciano je ve střední a jižní Itálii velmi oblíbená odrůda a je známa pro výrobu měkkých ovocných vín, určených pro včasné spotřebu. Odrůda Cabernet Sauvignon je známá pro výrobu vína vhodného pro dlouhodobé zrání, díky vysokému obsahu tříslovin. Obě odrůdy, Cabernet Sauvignon i Montepulciano, jsou odrůdy s pozdním zráním. Sklizeň probíhá až koncem slunečného podzimu, kde dosahuje optimální zralost. Cabernet Sauvignon poskytuje strukturu této směsi svou tmavou barvou a ovocnou příchutí černého rybízu a ostružin. Vysoký obsah tříslovin přispívá k hluboké pigmentaci vína, odrůda Montepulciano ve své barevnosti rozhodně není pozadu, navíc víno vína změkčuje a přidá ovocné tóny s příchutí švestek a třešní. Oba druhy mohou také vykazovat mírné aroma bylin. Výsledné víno závisí na poměru zastoupení jednotlivých odrůd a jejich vyzrání. Odrůdy Cabernet Sauvignon a Montepulciano jsou někdy míseny i s odrůdou Merlot. Související směsi patří: Cabernet - Merlot - Montepulciano.