Sauvignon
Sauvignon (Sauvignon blanc) je velmi stará odrůda vinné révy určená k výrobě bílých vín neznámého původu. Sauvignon vznikl pravděpodobně samovolným křížením odrůd Chenin blanc x Tramín, která pochází z francouzského regionu Bordeaux nebo z vinařských oblastí na Loiře. Odrůda Sauvignon má pravidelné výnosy, není odolná proti mrazům, houbovitým chorobám ani plísni šedé. Zrání hroznů je střední až pozdní (od poloviny října). Víno Sauvignon má světlou zelenožlutou barvu. Chuť vína je plná, při zralosti s minerální příchutí a dlouhým vjemem. Ve vůni mladých vín převažují tóny kopřivy a trávy, u zralých vín pak vůni po rybízu, angreštu, broskvích, nektarinek a melounu, u sladkých výběrů nalezneme i tóny tropického ovoce. Víno Sauvignon je vhodné podávat ke studeným předkrmům, těstovinám, bílým masům, uzeným rybám, zeleninovým salátům a kozím sýrům.