Muškát moravský
Muškát moravský je mladá raná odrůda vinné révy určená k výrobě bílých vín původem z Moravy, kde je velmi populární. Odrůda Muškát moravský vznikla roku 1993 křížením odrůd Muškát Ottonel x Prachttraube. Odrůda Muškát moravský má velmi vysoké výnosy, vyžaduje hlinité půdy a je nutné ji chránit před plísní. Odrůda je vhodná pro výrobu Svatomartinského vína. Sklizeň hroznů odrůdy Muškát moravský probíhá již koncem září, hrozny mají nízký stupeň kyselin. Barva vína je světle žlutá až zelenožlutá s jemným zlatavým odleskem. Chuť vína je lehčí,harmonické, jemně nasládlé a minerální, s nízkým obsahem kyselin a ovocnými tóny. Vůně vína je výrazně aromatická po muškátovém květu, citrusech, meruňkách nebo broskvích.