Obecná pravidla servírování vínaServírování vína

Popíjení vína patří vždy ke gurmánským zážitkům. Víno je nápoj velmi společenský, proto se i jeho servírování podřizuje daným pravidlům.

Dříve než víno začneme svým hostům podávat, musíme je představit. Oznámíme jeho název, ročník, odrůdu a původ. Neotevřenou láhev vína držíme tak, aby hosté mohli přečíst etiketu. Až poté přistoupíme k otevírání láhve. Nejprve odřízneme nožíkem ozdobnou kapsli pod hrdlem láhve, což zamezí přetečení vína přes hranu řezu. Pokud podáváme starší ročník vína, můžeme zalézt pod kapslí plíseň, která neovlivňuje kvalitu korku ani vína.

Víno musí mít ideální teplotu a naléváme je do správného typu sklenice. Rozdílné jsou sklenice na bílé a červené víno, jiné na šumivé a likérové víno.

Zátku vytahujeme velmi opatrně, aby do láhve prudce nevnikl vzduch a nevytvořil ve vínu bublinky. Když je korek vytažen, provedeme čichovou zkoušku, otřeme hrdlo láhve i korek. Otevřenou láhev uchopíme do plátěného ubrousku a nalijeme trošku do své sklenky, abychom se přesvědčili, že je víno v pořádku. V případě, že jsou ve sklence zbytky korku ze zátky, vezmeme si novou skleničku.

K degustaci vyzveme významného nebo nejstaršího hosta a teprve po schválení nalijeme i ostatním hostům. Víno vždy naléváme z pravé strany stolovníka, začínáme nalévat podle významu stáří, přednost mají samozřejmě ženy. Končíme zase u své sklenice, kterou si opatrně dolijeme. Láhev po nalití všem zúčastněným opětovně nezátkujeme. Po vypití láhve bychom měli při rozlévání nového vína vyměnit hostům i sklenice, a to i v případě, že podáváme víno stejné značky i barvy.

Láhev vína vždy držíme jen v pravé ruce a při nalévání dáváme pozor, aby ani kapka vína neukápla mimo sklenice. Aby kapky z lahve nepadaly, pootočíme lahví mírně na jednu stranu nebo hrdlo lahve otřeme ubrouskem. Při podávání nového vína sklenky s nedopitým vínem nesklízíme, ale necháváme je nedopité na stole, čímž dáváme hostům dostatek času si víno v klidu vychutnat. Až před naléváním třetího vzorku vína sklízíme sklenky s prvním vzorkem vína.

Velkou pozornost si zasluhuje otevírání a servírování archivních vín, ve kterých se po letech zrání mohou usazovat třísloviny nebo krystalické usazeniny. Zátku proto vytahujeme velmi opatrně, abychom sediment v láhvi nerozvířili.

Při otevírání perlivých a šumivých vín s lahví manipulujeme velmi opatrně.

Informace o podávání vína - https://www.evinice.cz/o-vine/podavani-vina

Nabídka vín
Bílá vína
Růžová vína
Červená vína
Obaly na víno
Vývrtky, otvíráky vína
Stojany, regály na víno
Chladiče na víno
Doplňky k vínu
Sklenice na víno a sekt
Karafy a džbány na víno
Lahve na víno a sekt
Soudky a sudy na víno
Dávkovače na víno
© 2009 - 2022 NET21 s.r.o., www.net21.cz   |   mapa webu   |   obchodní podmínky   |   cookies
Historie vína Dělení vín Vinařské oblasti ČR Odrůdy vín Víno a jídlo Podávání vína
userPřihlášení registrationRegistrace cart Košík
Víno od vinaře, vinotéka, vinné sklepy | e Vinice
o víně návštěva sklepa srovnání vín ceník dopravy právní informace kontakt