Španělská vína a vinařské oblasti Španělska
Historie pěstování vína ve Španělsku je stará tisíce let. Španělsko je vinařská velmoc a také třetí největší výrobce vína s produkcí více než 35 milionů hektolitrů ročně. Plocha vinic zaujímá celkem cca 1,2 milionu hektarů. Podnebí ve Španělsku je velmi rozdílné, což dává možnost pěstování různých odrůd. Půda je vápnitá až písčitá. Tyto faktory dávají španělským vínům nezaměnitelný styl a různost. Nejznámější španělská vína jsou z oblasti Rioji, Navarry a Penedés. Vinařství ve Španělsku je klíčovým zemědělským odvětvím po produkci obilovin a oliv. Vinná réva se pěstuje i na ostrovech Španělska (Mallorca, Kanárské ostrovy). Španělsko vyniká zejména červenými víny jako jsou odrůdy Tempranillo, Syrah, Merlot a Malbec. Z bílých vín pak především odrůdy Viura a Savignon Blanc.
Historie vinařství ve Španělsku
Historie španělského vinařství sahá až do 3. tisíciletí před Kristem, kdy jsou doloženy pozůstatky po kmenech keltských a iberských. První stopy při zakládání vinic ve Španělsku zanechali Féničané v 8. století př. n. l. poblíž města Cádizu. Po Féničanech ovládli Pyrenejský poloostrov Kartaginci, kteří zde zaváděli nové způsoby pěstování vinné révy a její kultivace. Po Punských válkách španělská území ovládají Římané. Během římské nadvlády se španělská vína vyvážela a došlo k velkému rozvoji vinařských regionů Tarraconensis a Baetica. Nejpopulárnějším španělským vínem v Římě bylo víno známé pod názvem Saguntum. Po pádu Římské říše je Španělsko napadeno germánskými kmeny, které zničily velké množství vinic. V 8. století obsadili Španělsko Arabové a pod vlivem koránu dochází k úpadku španělského vinohradnictví. Teprve vlivem křesťanství (od roku 929) dochází k výsadbě nových vinic a celkovému rozvoji vinohradnictví. Již roku 1102 se vínům La Rioja dostalo oficiálního uznání od krále Sancho de Navarra. Španělská vína jsou žádaným artiklem pro svou kvalitu a jsou vyvážena do Anglie. V roce 1364 soud Edvarda III. stanovil maximální cenu vína prodávaného v Anglii. Španělská vína byla hodnocena na stejné úrovni jako vína z Gaskoňska a výše než z La Rochelle. Po objevení Ameriky v roce 1492 přichází nová éra. Víno je vyváženo do Nového světa a španělští misionáři zde zakládají nové vinice. Konflikt s Anglií oslabil španělské námořnictvo a přispěl k zadlužení země. Španělsko začíná být závislé na příjmech ze svých kolonií, včetně vývozu vína do Ameriky. Vznik vinařského průmyslu v Mexiku, Peru, Chile a Argentině byl vnímán jako ohrožení těchto příjmů. Víno byla ceněno natolik, že v roce 1635 zakázal starosta Logroňa pohyb jakýchkoliv vozů v bezprostřední blízkosti vinných sklepů - obával se, že otřesy vozů mohou nějakým způsobem narušit kvašení vína. Z roku 1650 se dochovaly první zmínky o záruce a o ochraně kvality vín La Rioja. V sedmnáctém a osmnáctém století jsou španělská vína (především sherry z oblasti Malaga a La Rioja) stále populární. Později španělské víno ztrácí svou popularitu vlivem konkurence. Roku 1787 byla založena Královská hospodářská společnost vinařů z kastilské Riojy. Katastrofou pro španělské vinice bylo napadení révokazem Phylloxera - region Málaga v roce 1878 a region La Rioja v roce 1901. Roku 1902 bylo vyhlášeno královské nařízení, které vymezovalo "původ" vín La Rioja. Toto nařízení vedlo o několik let později (1926) k vydání Dekretu o vzniku a původu, jehož cílem bylo vymezit oblast La Rioja, kontrolovat používání "známky kvality" a doporučit zákonná opatření proti uzurpaci nebo falsifikaci jména La Rioja. Další katastrofou byla občanská válka a 2. světová válka. Od 50. let dvacátého století znovu dochází k pomalému rozvoji španělského vinohradnictví. V současné době jsou španělská vína vysoce kvalitní a konkurenceschopná.
Odrůdy vín pěstovaných ve Španělsku
Původní španělské modré odrůdy: Tempranillo, Grenache, Mazuelo, Graciano. Původní španělské bílé odrůdy: Albariño, Verdejo, Macabeo, Palomino.
Z bílých odrůd pěstovaných ve Španělsku je nejrozšířenější Airen, pěstovaná v oblasti La Mancha. Další populární bílé odrůdy jsou Viura (Macabeo, Alcaňon). Z modrých ordůd je nepjopulárnější odrůda Tempranillo (Tinta del País, Cencibel, Ull de Llebre). Vína z odrůdy Tempranillo chutnají po třešních, malinách a ostružinách s vyváženou strukturou tříslovin. Odrůda je rozšířena v oblastech Rioja, Ribere del Duero a Valdepaňas a je velmi vhodná pro dlouhodobé zrání v sudech. Nejpěstovanější odrůdou je specifické kořenité víno Garnacha tinta z oblasti Rioja, Navarra, Campo de Borja. Ostatní odrůdy: Cabernet Sauvignon, Cariñena, Garnatxa, Gewürstraminer, Chardonnay, Chenin Blanc, Incrocio Manzoni, Macabeu, Malvasia de Sitges, Mencía, Merlot, Monastrell, Moscatell de Alejandría, Müller-Thurgau, Parellada, Petite Syrah, Pinot Noir, Riesling, Samsó, Syrah, Xarel-lo.
Základní charakteristiky španělských vín
- VdM – Vino de Mesa - Stolní víno bez uvedení odrůdy, jen rozdělení na červené víno (vino tinto) a bílé víno (vino blanco). V této kategorii mohou být velmi kvalitní vína, která nemohla získat vlastní denominaci (DO, DOC) z důvodu malého rozsahu území nebo objemu produkce.
- VdMde – Vino de Mesa de - Stolní víno je „vyšší“ podkategorie typu Vino de Mesa, kde se uvádí i původ vína.
- VdlT – Vino de La Tierra - Víno „ze země“ (zemské víno). Je uvedena odrůda, odpovídá francouzskému označení Vins de Pays de Zone. Užívá se u vín, která mají dostatečný místní styl a charakter, jsou typická, zvláštní a osobitá.
- D.O. – Denominacion de Origen - Víno z určité konkrétní oblasti. Zaručuje vyšší stupeň kvality a záruky, je uvedena odrůda. Odpovídá Apellation d Origin Controleé ve Francii.
- D.O.Ca – Denominacion de Origen Calificada - Víno z určité konkrétní oblasti klasifikované. Nejvyšší oficiální klasifikace. Jako první ve Španělsku získala toto označení původu oblast Rjoja, v roce 2009 pak oblast Priorat.
Dělení španělských vín podle druhu zrání
- Joven - označení pro mladá španělská vína, která se uvádějí na trh prvním nebo druhým rokem po sklizni a jsou určena k okamžité spotřebě. Vína si uchovávají charakter odrůdy, svěžest i ovocnost.
- Sin crianza (bez zrání v sudu) je zřídka vyskytující se označení vín podobné kategorie jako joven.
- Cosecha (Semi Crianza) - víno s vyšší kategorií zrání. Víno může zrát i několik měsíců v barikových sudech a následně v lahvi.
- Crianza - znamená metodu zrání v sudu. Toto označení se týká červených španělských vín z vybraných hroznů, která zrají minimálně 6 až 12 měsíců. Poté vína zrají několik měsíců v lahvích.
- Reserva - označení pro červená španělská vína z nejlepších ročníků, která zrají minimálně 12 měsíců v barikových sudech a následně další měsíce v lahvi. Na trh se červená vína s označením Reserva uvádějí po dosažení věku tří let.
- Gran Reserva - vybraná červená španělská vína z výjimečných a nejkvalitnějších ročníků, která zrají minimálně 24 měsíců v dubovém sudu a poté ještě několik let v láhvi. Červená vína takto zrají nejméně 5 let.
- Fermentado en barrica - označení pro zrání bílých vín v barikovém sudu, což je obdoba crianza, reserva a gran reserva u červených vín.
- Cava - šumivé víno (sekt) vyráběný tradiční „šampaňskou metodou“ dvojího kvašení v láhvi. Není od věci, že zhruba 90 % celé španělské produkce cavy se vyrobí v Katalánsku. Tradiční kupáží cavy je Xarel-lo (výraznější kyselinky a alkohol), Parellada (výrazné aroma květin) a Macabeo (ovocné tóny chutí). Označení cava však mohou nést i jiné, méně tradiční nebo moderní kupáže.
Označení původu španělských vín
- VCPRD - (Vinos de Calidad Producido de Regiones Determanades) - vinařská oblast s vyjádřením kvality. Každý vinařský region má ”Consejo Regulador”, což je regulační rada, jejímiž členy jsou představitelé z výrobních bodegas (sklepů, družstev, podniků), z místní vlády a příslušní odborníci. Tato rada stanoví podmínky, rozhoduje o tom, které odrůdy se pěstují, kde a v jakém procentuálním zastoupení, a jaký proces výroby a zrání musí být dodržován.
- D.O. - (Denominacion de Origen) - označení původu pro španělská vína (podobně jako A.O.C. – Apellation d´ Origin Contrôleé ve Francii a D.O.C. – Denominazione de Origine Controllata v Itálii). V každé oblasti jsou povoleny odrůdy, maximální výnosy, limity alkoholu...
- D.O.C. - (dříve DOCa - Denominacion de Origen Calificada), nejvyšší kategorie regionálních vín, vyšší stupeň záruky a kvality. Toto ohodnocení dostala La Rioja jako první a dlouho jediný region v roce 1991. V roce 2003 získala ohodnocení D.O.Ca Priorato.
- VCIG - (Vinos de Calidad con Indicacion Geografica) - mezistupeň z roku 2005 - pro vína vyšší než vino de la tierra, ale nižší než DO.
- VDLT - (Vino de la Tierra) - označení pro zemské víno. Toto označení se užívá u vín, která mají dostatečný místní styl a charakter, jsou zvláštní a osobitá.
- VDMde - (Vino de Mesa de…) - označení pro stolní vína s určením místa původu.
- VDM - (Vino de Mesa) - označení pro stolní víno.
- VP - (Vino de Pago) - speciální termín pro vysoce kvalitní vinice, které v některých případech také patří do skupiny DO nebo VdlT.
Vinařské oblasti Španělska - klasifikace
- DO Penedès - nejproduktivnější oblast Katalánska a Španělska vůbec. V oblasti se produkují vína s vynikajícím poměrem kvality a ceny. V oblasti se také původně zrodila cava - tradiční šumivé víno.
- DOCa Priorat - jedna ze dvou vinařských oblastí pyšnící se nejvyšším stupněm certifikace původu.
- DO Ribera del Duero - region naprosto jedinečný pro svou kombinaci terroir, specifického mikroklimatu a původních odrůd hroznů, které společně vytvářejí podmínky pro vznik velmi osobitých a komplexních červených vín.
- DO Empordà - v provincii Girona, nejsevernější oblasti Katalánska, leží v zalesněných údolích překrásná vinařská oblast Empordà, kde se doslova potkávají francouzské a španělské vinice.
Španělské vinařské oblasti
Španělsko má množství různých vinařských oblastí, více než polovina vlastní klasifikaci Denominación de Origen (DO). Dvě vinařské oblasti - Rioja a Priorat - vlastní nejvyšší stupeň DOCa.
Španělské vinařské oblasti: Abona, Alella, Alicante, Almansa, Arabako Txakolina, Arlanza, Arribes, Bierzo, Binissalem / Mallorca, Bizkaiko Txakolina, Bullas, Calatayud, Campo de Borja, Cariñena, Catalunya, Cava, Cigales, Conca de Barberà, Condado de Huelva, Costers del Segre, Dehesa del Carrizal, El Hierro, Domino de Valdepusa, Empordà -Costa Brava, Finca Elez, Getariako Txakolina, Gran Canaria, Jerez-Xérès-Sherry, Jumilla, La Gomera, La Mancha, La Palma, Lanzarote, Málaga a Sierras de Málaga, Manchuela, Madrid, Méntrida, Mondéjar, Monterrei, Montilla-Moriles, Montsant, Navarra, Pago Guijoso, Penedès, Pla del Bages, Pla i Llevant (Mallorca), Priorat, Rías Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro, Ribera del Duero, Ribera del Guadiana, Ribera del Júcar, Rioja, Rueda, Somontano,Tacoronte Acentejo, Tarragona, Terra Alta, Tierra de Léon, Tierra del Vino de Zamora, Toro, Utiel-Requena, Valdeorras, Valdepeñas, Valencia, Valle de Güimar, Valle de Orotava, Ycoden-Daute-Isora, Yecla, Vinos de Pago, Pago Señorío de Arinzano.
Rioja - nejznámější vinařská oblast Španělska, která v roce 1991 získala nejvyšší stupeň národního ocenění DOCa. Tato vinařská oblast produkuje velmi kvalitní, zejména červená vína. Tato vinařská oblast je ovlivněna středozemními vlivy i vlivy Biskajského zálivu a leží na horním toku řeky Ebro. Vinařská oblast se dělí na tři regiony: Rioja, Navarra a Jižní Baskicko.