Oblíbené červené víno Cabernet Sauvignon
Tradiční moštová modrá odrůda vinné révy Cabernet Sauvignon se řadí společně s odrůdami Syrah, Rulandské modré a Merlot mezi světově nejoblíbenější vína. Původem pochází z Francie (oblast Bordeaux), kde vznikla náhodným křížením mezi odrůdami Cabernet Franc a Sauvignon Blanc v průběhu 17. století. Odrůda Cabernet Sauvignon je přizpůsobivá na různé klimatické podmínky i půdu a dnes se pěstuje v různých oblastech celého světa. Odrůda je navíc velmi odolná proti hnilobám i virům. Odrůda je dnes rozšířena po celém světě a bohužel vytlačuje původní regionální odrůdy. Největšími producenty vín Cabernet Sauvignon je Francie, Itálie, Kalifornie, Chile, Argentina, Jihoafrická republika a Austrálie. Odrůda Cabernet Sauvignon je nejpěstovanější odrůdou.
Vína se velmi liší dle regionu. Obecně mají vína Cabernet Sauvignon vysoký obsah tříslovin a znatelnou kyselost. V chladnějších klimatických oblastech mají vína chuť po černém rybízu s tóny papriky, máty a cedru. V teplejších oblastech mají vína chuť černého rybízu, černých třešní, ostružin, černých oliv, tabáku, grafitu až po tóny černého pepře, eukaliptu a mentolu. Zráním vína v dubových sudech se aroma a chuť umocňuje. Tradiční vína z oblasti Bordeaux chutnají víc než po ovoci po bylinkách, květech fialek, grafitu a tabáku.
Cabernet Sauvignon je neprávem v některých oblastech vytlačován svým příbuzným - odrůdou Cabernet Franc, pro svojí jemnější texturu a někdy i přitažlivější vůni.
Charakter vína Cabernet Sauvignon
Vína jsou jemnější a bez výrazné třísloviny než Cabernet Sauvignon. Mají světlou barvu a pikantní kyselinku s ovocnou chutí. Zrání v dubových sudech výrazně ovlivňuje charakter vína, které vínu dává bohatost ovoce, ojedinělou chuť tříslovin a vanilkové aroma. Charakter vín Rulandské modré je velmi odlišný, s širokou škálou chutí i textur. Obecně jsou vína spíše lehčí až střední s vůní červeného a černého bobulové ovoce. Tradiční kvalitní červená vína Rulandské modré z Burgundska jsou neobyčejně pikantní s originální vůní, a jsou považována za nejromantičtější a nejpoetičtější ze všech vín.
- Kyselost vín: střední
- Třísloviny: obsah nízký až střední
- Mladá vína: Chuť a aroma čerstvého ovoce - třešeň, jahoda, malina, rybíz.
- Zralá vína - vanilka, hřebíček, lékořice, houby, mokré listí, tabák, karamel, dub, cedr, kouř, vanilka, koření, pepř, tabák a čokoláda.
Velmi výstižně charakterizoval odrůdu André Tchelistcheff: "Bůh stvořil Cabernet Sauvignon, ďábel Pinot Noir".
Odrůda je také používána k výrobě šumivého vína a růžových tichých vín.
Doporučené pokrmy k vínům Cabernet Sauvignon