Oblíbené červené víno Cabernet Sauvignon

Rulandské modréTradiční moštová modrá odrůda vinné révy Cabernet Sauvignon se řadí společně s odrůdami Syrah, Rulandské modré a Merlot mezi světově nejoblíbenější vína. Původem pochází z Francie (oblast  Bordeaux), kde vznikla náhodným křížením mezi odrůdami Cabernet Franc a Sauvignon Blanc v průběhu 17. století. Odrůda Cabernet Sauvignon je přizpůsobivá na různé klimatické podmínky i půdu a dnes se pěstuje v různých oblastech celého světa. Odrůda je navíc velmi odolná proti hnilobám i virům. Odrůda je dnes rozšířena po celém světě a bohužel vytlačuje původní regionální odrůdy. Největšími producenty vín Cabernet Sauvignon je Francie, Itálie, Kalifornie, Chile, Argentina, Jihoafrická republika a Austrálie. Odrůda Cabernet Sauvignon je nejpěstovanější odrůdou.

Vína se velmi liší dle regionu. Obecně mají vína Cabernet Sauvignon vysoký obsah tříslovin a znatelnou kyselost. V chladnějších klimatických oblastech mají vína chuť po černém rybízu s tóny papriky, máty a cedru. V teplejších oblastech mají vína chuť černého rybízu, černých třešní, ostružin, černých oliv, tabáku, grafitu až po tóny černého pepře, eukaliptu a mentolu. Zráním vína v dubových sudech se aroma a chuť umocňuje. Tradiční vína z oblasti  Bordeaux chutnají víc než po ovoci po bylinkách, květech fialek, grafitu a tabáku.

Cabernet Sauvignon je neprávem v některých oblastech vytlačován svým příbuzným - odrůdou Cabernet Franc,  pro svojí jemnější texturu a někdy i přitažlivější vůni.

 

Charakter vína Cabernet SauvignonJídlo s vínem Rulandské Modré

Vína jsou jemnější a bez výrazné třísloviny než Cabernet Sauvignon. Mají světlou barvu a pikantní kyselinku s ovocnou chutí. Zrání v dubových sudech výrazně ovlivňuje charakter vína, které vínu dává bohatost ovoce, ojedinělou chuť tříslovin a vanilkové aroma. Charakter vín Rulandské modré je velmi odlišný, s širokou škálou chutí i textur. Obecně jsou vína spíše lehčí až střední s vůní červeného a černého bobulové ovoce. Tradiční kvalitní červená vína Rulandské modré z Burgundska jsou  neobyčejně pikantní s originální vůní, a jsou považována za nejromantičtější a nejpoetičtější ze všech vín.

  • Kyselost vín: střední
  • Třísloviny: obsah nízký až střední
  • Mladá vína: Chuť a aroma čerstvého ovoce - třešeň, jahoda, malina, rybíz.
  • Zralá vína - vanilka, hřebíček, lékořice, houby, mokré listí, tabák, karamel, dub, cedr, kouř, vanilka, koření, pepř, tabák a čokoláda.

Velmi výstižně charakterizoval odrůdu André Tchelistcheff: "Bůh stvořil Cabernet Sauvignon, ďábel Pinot Noir".

Odrůda je také používána k výrobě šumivého vína a růžových tichých vín.

Doporučené pokrmy k vínům Cabernet Sauvignon

Mezi doporučené pokrmy se řadí zvěřina, losos, vepřová a telecí masa, kachna a sýry.

Nabízíme vína Cabernet Sauvignon od moravských vinařů Sipka

 

Nabídka vín
Bílá vína
Růžová vína
Červená vína
Obaly na víno
Vývrtky, otvíráky vína
Stojany, regály na víno
Chladiče na víno
Doplňky k vínu
Sklenice na víno a sekt
Karafy a džbány na víno
Lahve na víno a sekt
Soudky a sudy na víno
Dávkovače na víno
© 2009 - 2022 NET21 s.r.o., www.net21.cz   |   mapa webu   |   obchodní podmínky   |   cookies
Historie vína Dělení vín Vinařské oblasti ČR Odrůdy vín Víno a jídlo Podávání vína
userPřihlášení registrationRegistrace cart Košík
Víno od vinaře, vinotéka, vinné sklepy | e Vinice
o víně návštěva sklepa srovnání vín ceník dopravy právní informace kontakt