• A
  • B
  • C
  • CH
  • D
  • E
  • F
  • G
  • H
  • I
  • J
  • K
  • L
  • M
  • N
  • O
  • P
  • R
  • S
  • T
  • U
  • V
  • W
  • Z

Připravili jsme pro vás slovník vína jako vodítko k pochopení světa vín, definice pojmů, výkladu termínů spojených s vínem, odrůd vinné révy, vinařských oblastí, vinařství a vinohradnictví.


A

Abocado
AC
Acerbo
Acetaldehyd
Aceto balsamico
Adega
Adjustace
Adstrigentní
Agrafa
Aktivní kyselost
Albariza
Aldehyd
Alkohol
Alkoholické
Alkoholické víno
Alkoholizované víno
Americké druhy révy
Amfora
Ampelograf
Ampelografie
Anbaugebiet
Anonymní degustace
Anti-oxidant
AOC
Apelace
Aperitiv
Appassimento
Archivní víno
AREV
Aroma
Aroma neupravené
Aromatické odrůdy révy vinné
Aromatizovaná vína
Assemblage
Asti
Atak
Aurelius
Ausbruch
Auslese
Autolýza
AVA

B

Bacchus
Badacsony
Ban de Vendage
Barbero
Bärenblut
Barrique
Barva vína
Barvířka
Beaujolais
Beerenauslese
Bentonit
Bereich
Bez těla
Bezduché víno
Běžný ročník
Bezvýrazné víno
Bikavér
Bio-dynamický
Biovíno
Biskvit
Bitter
Blanc de blancs
Blanc de noirs
Blesková pasterizace
Bobulový výběr
Bodega
Bohaté víno
Bota
Botrytické hrozny
Botrytis
Botrytis cinerea
Bouquet
Bourgeois
Bowle
Břidličná příchuť vína
Brut
Brut zéro extra
Buket
Buketní víno
Burčák

C

Calvet
Campari
Caraffa di Decantazione
Carato
Carpano
Casa Vinicola
Cava
Cedrové dřevo
Cépage
Cerasuolo
Chablis
Chaptalizace
Chatéau
Chateau Radyně
Chateneuf du Pape
Chiaretto
China martini
Chlebnatá příchuť
Choroby vína
Cibéba
Cidre
čiré víno
Čiření
Číslo Lot EU
Claret
Classico
Climat
ČNM
Commandaria
Cortese
Corvina
Cote, cotes
Coteaux
Cötes du Rhöne
Coulure
Crémant
Cru
Cukernatost
Cuvaison
Cuve close
Cuvée

CH

Chaptalizace
Charmatova metoda
Chuť a vůně čokoládová
Chuť hroznová kompaktní
Chuť jablečná
Chuť následná
Chuť smetanová

D

Degoržování
Dekantování
Delikátnost
Demi-doux
Demi-sec
Denní rozdíly
Denominación de Origen
Denominazione di Origine Controllata
Depot
Dezertní kořeněné víno
Dezertní víno
Diacetyl
Dlouhé víno
Doble pasta
Dobrá říznost
Dochuť
Dolívka
Dosage
Doux
Dřevěná příchuť
Drsné víno
Druhák
Druhotné kvašení
Dry
Dubonet
Dvojitá fermentace
Dýchání vína
Dýmové víno

E

Einzellage
Eiswein
Elegantní víno
Eleveur, Élevage
Embryonální hrozny
En primeur
Encépagement
Enolog, Enologie
Enoteca
Enzymy
Epernay
Estery
Estufagem
Etanol, Etylalkohol
Evidenční číslo jakosti
Extra dry
Extrakt

F

Flurbereinigung
Fádní víno
Fenoly
Fermentace
Filtr membránový
Filtr, filtrace
Filtrace cross-flow
Filtrace vložková
Flavour
Flor
Flotace
Flurbereinigung
Forditáš
Fortifikované víno
Foxy
Frizzante
Frizzantino
Fyloxéra

G

Gancia
Garrigue
Gironde
Glukóza
Glycerinová stopa
Gout de terroir
Grand Cru
Grand vin
Grapey
Gravitační vinařství
Grinzing
Grosslage
Grůl

H

Harmonické víno
Hebké víno
Heuriger
Hildegarda
Hnilobná příchuť
Hořčák
Hořknutí vína
Hořkost
Hřebíček
Hroznová chuť
Hybrid

I

Impregnované víno
Index sladkosti
Inkoustové víno
Internodium
Interspecifické odrůdy
Isoamyl acetát

J

Jablečná chuť
Jablečno-mléčné kvašení
Jalové víno
Jezero vína
Jižní typ vína
Jug wine

K

Karbonická macerace
Kaudálie
Keramické filtrování
Klon
Klučení
Komplexnost
Kontakt se slupkami
Kořeněné víno
Kořenný dub
Korková příchuť
Koštýř
Křísovatění vína
Kříženec
Krystaly kyseliny vinné
Kultivar
Kupáž
Kvašení
Kvašení v sudech
Kvašení za studena
Kvasinky
Kvasnice
Kyselina askorbová
Kyselina jablečná
Kyselina octová
Kyselina sorbová
Kyselina vinná
Kyselost

L

L. D.
Lagar
Lahvová zralost
Laktony dřeva
Ledové víno
Lehké víno
Letošní víno
Lie
Lieu-dit
Likérové víno
Liščina
Loužení

M

Macerace rmutu
Macération carbonique
Madeira
Maderizované víno
Malaga
Maltózové víno
Manitové kvašení
Marsala
Martini
Máselné kvašení
Maslás
Master of wine
Matolinový klobouk
Matoliny
Merkaptany
Měrná jednotka öchsle
Mešní víno
Méthode champenoise
Méthode rurale
Mikroklima
Mikrovinifikace
Millerandage
Mladé víno
Mléčné kvašení
Moelleux
Mošt
Moštoměr
Mutage
Myšina

N

Náčiňová hadra
Négociant
Négociant-Éleveur
Neškolené víno
Neutrální odrůdy révy

O

Ochutnávání
Odkalování
Odrůdové aroma a charakteristika
Odrůdové víno
Odstředivá filtrace
Oidium
Oloroso
Organoleptické vnímání
Ovocný koláč
Oxidace
Oxidativní školení
Oxidáza

P

Panenské víno
Passerillage
Passito
Paví chvost
Perkmistr
Perlení šumivých vín
Peronospora
Pétillance, Pétillant
Pistole
Plné víno
Poddajné třísloviny
Podnož
Podsadba
Pohnuté víno
Portské víno
Prázdné víno
Přeštěpování
Přírodně sladké víno
Proteinový závoj

R

Rancio
Redox Potencionál
Reduktivní charakter
Reduktivní školení
Remontage
Remuage
Révokaz mšička
Řezák
Rezervní vína
Rosé
Rýnská vína
Ryšák

S

Saignée
Saké
Samotok
Sec
Školení vína
Špatný ročník
Špičková vína
Stárnutí v láhvi
Suché víno
Švestková chuť
Sýrová vůně

T

Tabák
Tanin
Teinturier
Těkavé kyseliny
Tělo vína
Terpeny
Tirážní likér
Trie
Třísloviny

U

UC
Účinky vína na zdraví člověka
Ullage
Ušlechtilá plíseň
Uvaggio

V

Velký ročník, rok
Vermouth
Vigneron
Vin de café
Vin de glace
Vin de paille
Vin de table
Vin jaune
Vin mousseux
Vinné kaly
Víno dlouhé
Víno elegantní
Víno hřejivé
Víno krátké
Víno parfémované
Víno tvrdé

W

Weissherbst

Z

Zavlažování kapkové
Zbytkový cukr
Živost
Životnost
Zoxidované víno
Zralé víno
Zrání, zralost
Nabídka vín
Bílá vína
Růžová vína
Červená vína
Obaly na víno
Vývrtky, otvíráky vína
Stojany, regály na víno
Chladiče na víno
Doplňky k vínu
Sklenice na víno a sekt
Karafy a džbány na víno
Lahve na víno a sekt
Soudky a sudy na víno
Dávkovače na víno
© 2009 - 2022 NET21 s.r.o., www.net21.cz   |   mapa webu   |   obchodní podmínky   |   cookies
Historie vína Dělení vín Vinařské oblasti ČR Odrůdy vín Víno a jídlo Podávání vína
userPřihlášení registrationRegistrace cart Košík
Víno od vinaře, vinotéka, vinné sklepy | e Vinice
o víně návštěva sklepa srovnání vín ceník dopravy právní informace kontakt