Nejoblíbenější bílé víno Chardonnay
Chardonnay se zařazuje mezi nejslavnější bílá vína, která se ve světě pěstují. Původem z Francouzského Burgundska, z obce Chardonnay (oblast Saône-et-Loire), od které je odvozen i jeho název. Původně se předpokládalo, že Chardonnay vznikla přirozeným křížením odrůd Pinot Noir a Pinot blanc. Moderní výzkumy DNA však prokázala, že odrůda Chardonnay vznikla křížením mezi Pinot a Gouais Blanc (Heunisch). Někdy také nazývána Pinot Chardonnay nebo Gamay Blanc. Vznik vína Chardonnay se datuje k roku 1896, kde na vinařském kongresu v Chalon bylo prohlášeno za samostatnou odrůdu.
Odrůdu Chardonnay není jednoduché popsat pro svojí rozmanitost, vína mohou mít v závislosti na podnebí a půdě až neutrální chuť s máslovou chutí, přes vůně tropického ovoce (banán, meloun, ananas a guava) po vůně svěžího ovoce (broskve, nektarinky a meruňky), někdy i s tóny citrusů, vanilky, hrušek nebo jablek. Naopak vyzrálá vína dávají vínu tón vanilky, kouře s náznaky sladkého koření, jako je hřebíček a skořice. Ačkoliv jsou vína Chardonnay spíše suchá, v oblasti Champagne se odrůda Chardonnay používá i k výrobě skvělých šumivých vín, včetně šampaňského. Odrůda se přímo nabízí k zrání v dubových sudech, kde vznikají skvělá suchá vína s vyšším obsahem alkoholu. I nejlepší ledová a slámová vína pochazí právě z této odrůdy.
Podnebí a půda hrají významnou roli pro charakter vín. V teplých oblastech (Kalifornie, Chile, Austrálie) se vína vyznačují více tropickými styly. V chladnějších oblastech převládá více jablečné aroma. Složení půdy, především půdy silně vápenité až křídové mají výrazný vliv na charakter vína. Vína Chardonnay s největším výskytem minerálů pocházejí z oblasti Chablis.
Pěstování odrůdy Chardonnay pro svojí přizpůsobivost různým podmínkám je poměrně málo obtížné s vysokými výnosy. Chardonnay je zvláště oblíbená u výrobců vína, v neposlední řadě proto, že má široký trh nadšených zákazníků. V současné době je známo 34 druhů odrůdy Chardonnay, pěstované po celém světě. Bobule se sklízí již počátkem září, neboť velmi rychle ztrácí kyselost. Odrůdu může poškodit podzimní mráz i deště, které přináší hroznům hnilobu. Odrůda se značí malým až středně velkým hroznem. Listy středně velké - tří až pěti laločnaté. Réva je náchylná k napadání škůdců plísni révové a plísní šedé.
Největšími producenty jsou Burgundsko a Kalifornie (roční produkce až 500 milionů lahví vín s více než 100 000 akrů vinic), vysoce kvalitní jsou i vína vyrobená v Itálii, Austrálii, Novém Zélandu a Jižní Americe.
Charakter vína Chardonnay
Víno s chutí po citrusových plodech, jablkách, plátky růží, akátových květů, papáji, vanilky a skořice. Vyznačuje se světle žlutou až zelenožlutou barvou, někdy až nazlátlou, chuť vína je plná, ovocná s vyšší intenzitou, extraktivní až kořenitá, někdy minerální a křemitá s pikantní kyselinou. Kvalitní vína Chardonnay jsou vyrobena z vyzrálých hroznů na suché víno a mají vyšší obsah alkoholu. Chardonnay hraje významnou roli při výrobě šampaňského, desertních a šumivých vín. Ve Francii pro své chladnější podnebí jsou skvělá vyzrálá vína v dubových sudech s ovocnou příchutí s výraznou kyselinkou a chutí švestek, jablek a hrušek. V teplejších oblastech mají vína Chardonnay chuť spíše po tropickém ovoci a teplých oblastech. Některá vína mají sklon k nízké kyselosti a ovocné chuti s máslovým tónem nebo lískových ořechů.
Chardonnay je pro svojí rozmanitost používáno i do různých směsí v široké škále stylů, s různými texturami, vyvážení sladkosti a kyselosti.