Rubínové víno Frankovka
Víno z odrůdy Frankovka - někdy nazývána Frankovka modrá má sitou rubínovou barvu s fialovými odlesky. V zahraničí je odrůda známá pod názvy: Fraňkovka, Karmazín, Neskoré Čierne, Frankovka Schwarz, Shirokolistyj, Kék Frankos, Crna Moravka. Český název Frankovka je pravděpodobně odvozen od německého původu odrůdy (Blaufränkisch, Kékfrankos - Lemberger, Limberger) z předpokládaného původu v okolí města Lemberg. Původ odrůdy Frankovka není doposud znám, název vznikl pravděpodobně ze slovního základu „frank“ z centrální francké říše. Je znám pouze jeden rodič odrůdy a to Heunisch (Gouais blanc). Druhým rodičem by mohl být hybrid odrůdy Modrý Silvaner. Naopak Frankovka je rodičem populárního Zweigeltrebe a také odrůdy André (druhým rodičem je v obou případech Svatovavřinecké. První zmínky o Frankovce pochází z 18. století z Dolních Rakousích. Odrůda Frankovka vyžaduje velmi teplé, jižní polohy s lehkou ale bohatou půdou s vápenitým štěrkem. Frankovka je odrůdou spíše pozdní, snáší dobře suché prostředí. Prospívá jí probírka hroznů, tedy nižší zatížení keřů. Hrozen je středně velký až velký, hustý s krátkou stopkou, bobule středně velká, modročerná, kulatá. Sklizeň probíhá v druhé polovině října.
O vínu Frankovka se říká, že je obyčejné a selské víno. Frankovka má vyšší obsah kyselin a tříslovin. V chuti a vůni objevujeme tóny po peckovém červeném ovoci, většinou višní nebo třešní. Vína jsou vhodná k dlouhodobému zrání v lahvích i dubových sudech, které umocňuje její chuť. Odrůda Frankovka se také hojně využívá pro výrobu růžových vín. Mladá vína mají výraznou kyselinku s tóny pikantní skořice, jahod a třešní. Zralejší vína jsou ovocná, kořenitá a extraktivní. S vyšším věkem jsou vína více sametová. Frankovka je vhodná pro výrobu vín odrůdových, jakostních i přívlastkových.
Odrůda Frankovka je nejvýce rozšířena na Slovensku, České republice, Rakousku, Německu a Maďarsku. V České republice je Frankovka sice objemem produkce jedno z nejčastěji viděných vín, ale její podíl v nových výsadbách červených odrůd stále klesá.
Charakter vína Frankovka
Frankovka má obecně vyšší obsah kyselin a tvrdších tříslovin, než v jiných červených vínech. Je proto vhodná k výrobě vyzrálých přívlastkových vín. Barva vína je rubínová s fialovými záblesky, v mladém víně je znát travnaté aroma, které se při zrání vína mění na ostružinové vůně, chuť je tvrdší, s čerstvou kyselinou a vyššími tříslovinami, kořenitá, ovocná, ve vyzrálých vínech hebká a sametová. Ve vůni a chuti můžeme hledat ostružiny, švestky a černé třešně.