Odrůda mezinárodního stylu - vína Merlot
Merlot je populární červená odrůda pocházející z města Bordeaux (vinice Saint-Emilion a Pomerol), které leží na jihozápadě Francie. Společně s odrůdou Cabernet tvoří základ nejprestižnějších francouzkých červených vín. První zmíňka o odrůdě Merlot pochází z roku 1784 od úředníka z Bordeaux, kde popisuje vynikající vína z oblasti Libournais. Odrůda vznikla pravděpodobně šlectěním odrůd Cabernet Franc, Carmenere , Malbec a Cabernet Sauvignon. Do 19. století byl Merlot pěstován výhradně v Médoc na "levém břehu" v Gironde. Již kolem roku 1855 byl rozšířen do severní Itálie a Švýcarska, později do jižní Ameriky.
Odrůda Merlot zaznamenala veliký vzestup popularity v 80. a 90. letech minulého století a dnes je široce pěstovaná ve vinařských oblastech po celém světě. V České republice je nejčastěji pěstována v nejteplejších oblastech jižní Moravy, a to na Velkopavlovicku, Mikulovsku a Slovácku. Název odrůdy je odvozen od francouzského pojmenování malého ptáka kosa (merle - malý), který s oblibou ozobává malé bobule z velkých hroznů odrůdy Merlot, neboť se zabarvují do modra dříve, než u ostatních, v regionu Bordeaux pěstovaných odrůd. Dnes je odrůda Merlot pěstována mimo Francii i v Itálii, Chile, Argentině, Kalifornii, Švýcarsku, Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře , Slovinsku, Austrálii, Kanadě, Řecku, Novém Zélandu, Jižní Africe a Mexiku.
V současné době jsou největší producenti pro své přírodní klimatické podmínky vinaři z Argentiny a Chile. Ve Španělsku, pro své suché podnebí není odrůda Merlot příliš rozšířena.
Odrůda Merlot začíná kvést poměrně brzy a to i v chladnějších klimatických podmínkách. Velkým nedostatkem je náchylnost květů před jarmím mrazem. Samotná sklizeň probíhá koncem září.
Charakter vína Merlot
Svým charakterem nabízí vína Merlot chut´ a vůni čokolády, černých třešní a červeného rybízu, švestek, lékořice, borůvek, černých malin nebo ostružin. Merlot vyžaduje velmi teplé klimatické podmínky a není náročná na půdu. Tyto chutě se často liší v závislosti na klimatických podmínkách. Odrůda Merlot se používá pro výrobu vína konkrétní textury a to vín odrůdových i směsí. Charakteristická je bohatost na třísloviny a měkká chuť vína. Tradiční vína značky Merlot z oblasti Bordeaux bývají svěží, středně plná s ovocnou chutí a mírným množstvím alkoholu.
Doporučené pokrmy k vínům Merlot
Doporučené pokrmy k vínům Merlot je lehká kuchyně italského typu, drůbež, zvěřina, grilovaná nebo pečená masa, sýry typu Čedar nebo Hermelín. Měkčí vína s vyšším obsahem kyselin je vhodné konzumovat i s předkrmy, lososem nebo zeleninou. Lehčí a svěží vína Merlot můžeme kombinovat s korýši, slaninou nebo prosciuttem. Silně kořeněná jídla mohou zvýraznit třísloviny a tím zdůraznit hořkou chuť.