Odrůda mezinárodního stylu - vína Merlot

Merlot výskyt FrancieMerlot je populární červená odrůda pocházející z města Bordeaux (vinice Saint-Emilion a Pomerol), které leží na jihozápadě Francie. Společně s odrůdou Cabernet tvoří základ nejprestižnějších francouzkých červených vín. První zmíňka o odrůdě Merlot pochází z roku 1784 od úředníka z Bordeaux, kde popisuje vynikající vína z oblasti Libournais. Odrůda vznikla pravděpodobně šlectěním odrůd Cabernet Franc, Carmenere , Malbec a Cabernet Sauvignon. Do 19. století byl Merlot pěstován výhradně v Médoc na "levém břehu" v Gironde. Již kolem roku 1855 byl rozšířen do severní Itálie a Švýcarska, později do jižní Ameriky.

Odrůda Merlot zaznamenala veliký vzestup popularity v 80. a 90. letech minulého století a dnes je široce pěstovaná ve vinařských oblastech po celém světě. V České republice je nejčastěji pěstována v nejteplejších oblastech jižní Moravy, a to na Velkopavlovicku, Mikulovsku a Slovácku. Název odrůdy je odvozen od francouzského pojmenování malého ptáka kosa (merle - malý), který s oblibou ozobává malé bobule z velkých hroznů odrůdy Merlot, neboť se zabarvují do modra dříve, než u ostatních, v regionu Bordeaux pěstovaných odrůd. Dnes je odrůda Merlot pěstována mimo Francii i v Itálii, Chile, Argentině, Kalifornii, Švýcarsku, Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře , Slovinsku, Austrálii, Kanadě, Řecku, Novém Zélandu, Jižní Africe a Mexiku.

V současné době jsou největší producenti pro své přírodní klimatické podmínky vinaři z Argentiny a Chile. Ve Španělsku, pro své suché podnebí není odrůda Merlot příliš rozšířena.

Odrůda Merlot začíná kvést poměrně brzy a to i v chladnějších klimatických podmínkách. Velkým nedostatkem je náchylnost květů před jarmím mrazem. Samotná sklizeň probíhá koncem září.

Charakter vína MerlotVíno Merlot

Svým charakterem nabízí vína Merlot chut´ a vůni čokolády, černých třešní a červeného rybízu, švestek, lékořice, borůvek, černých malin nebo ostružin. Merlot vyžaduje velmi teplé klimatické podmínky a není náročná na půdu. Tyto chutě se často liší v závislosti na klimatických podmínkách. Odrůda Merlot se používá pro výrobu vína konkrétní textury a to vín odrůdových i směsí. Charakteristická je bohatost na třísloviny a měkká chuť vína. Tradiční vína značky Merlot z oblasti Bordeaux bývají svěží, středně plná s ovocnou chutí a mírným množstvím alkoholu.

Doporučené pokrmy k vínům Merlot

Doporučené pokrmy k vínům Merlot je lehká kuchyně italského typu, drůbež, zvěřina, grilovaná nebo pečená masa, sýry typu Čedar nebo Hermelín. Měkčí vína s vyšším obsahem kyselin je vhodné konzumovat i s předkrmy, lososem nebo zeleninou. Lehčí a svěží vína Merlot můžeme kombinovat s korýši, slaninou nebo prosciuttem. Silně kořeněná jídla mohou zvýraznit třísloviny a tím zdůraznit hořkou chuť.

Nabízíme vína Merlot od moravských vinařů Sipka

Nabídka vín
Bílá vína
Růžová vína
Červená vína
Obaly na víno
Vývrtky, otvíráky vína
Stojany, regály na víno
Chladiče na víno
Doplňky k vínu
Sklenice na víno a sekt
Karafy a džbány na víno
Lahve na víno a sekt
Soudky a sudy na víno
Dávkovače na víno
© 2009 - 2022 NET21 s.r.o., www.net21.cz   |   mapa webu   |   obchodní podmínky   |   cookies
Historie vína Dělení vín Vinařské oblasti ČR Odrůdy vín Víno a jídlo Podávání vína
userPřihlášení registrationRegistrace cart Košík
Víno od vinaře, vinotéka, vinné sklepy | e Vinice
o víně návštěva sklepa srovnání vín ceník dopravy právní informace kontakt