|
Burgozone Cabernet Franc 2011
|
Suché červené bulharské víno Cabernet Franc z vinařství Burgozone , objem láhve 0,75 l, obsah alkoholu 14%, ročník 2011.
Popis
Srovnání
Galerie
Burgozone Cabernet Franc 2011
Charakteristika odrůdy Cabernet Franc
Cabernet Franc je starobylá, středně pozdní francouzská odrůda používaná k výrobě červených vín. Cabernet Franc je pěstován ve většině vinařských zemí, nejvíce je rozšířen ve Francii, Itálii, Novém Zélandu , Austrálii a Jižní Africe. Původem je z oblasti údolí řeky Loiry, Saint-Emilion a Pomerol. Nejvyhlášenější vína odrůdy Cabernet Franc jsou známá především v oblasti Bordeaux. Jedná se o původní „kabernetovou“ odrůdou, která se v regionu Bordeaux stala zakladatelem celé rodiny odrůd „kabernetového typu“. V poslední době byla tato odrůda neprávem zatlačena do pozadí daleko úspěšnější odrůdou Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc zraje dříve, než Cabernet Sauvignon a je vhodnější pro pěstování v chladnějším podnebí, v kamenných a křídových půdách.
Odrůdu Cabernet Franc nejčastěji nalezneme ve směsích červených vín, kterým dává bylinné akcenty tabáku a tmavé koření. Odrůdové víno Cabernet Franc je lehká až středně plné a bývá neprávem charakterizován jako nevyzrálý Cabernet Sauvignon nebo Carmenere. Cabernet Franc je rodičem nejrozšířenějších odrůd vinné révy jako jsou Cabernet Sauvignon nebo Merlot.
Odrůdová vína Cabernet Franc jsou ceněné pro jemnější texturu, přitažlivou vůni zralého bobulovitého ovoce, sladkého koření s tóny grafitu, lékořice nebo doutníkového kouře. Chuť bývá po červeném a černém ovoci, bylin a dubového dřeva s méně výraznou tříslovinou.
Doporučené pokrmy k podávání vína Cabernet Franc
Víno Cabernet Franc je vhodné podávat ke zvěřině, grilovanému nebo pečenému hovězímu, jehněčímu, krůtímu nebo telecímu masu, pečenému kuřeti, vepřovému masu i sýrům.
Aktualizace sortimentu Burgozone Cabernet Franc 2011 ke dni 30. 1. 2023